WIJ, ALEXANDER

Nederlandse drama TV serie. Van 1851 tot 1884 leefde prins Alexander. Hij was de derde zoon van koning Willem III en Sophie van WŁrttemberg. Zijn oudste broer, Willem, was altijd weg naar kostscholen en zijn broer Maurits stierf voor zijn geboorte in 1850 op zevenjarige leeftijd.
Alexander werd dan ook al gauw het lievelingetje van zijn moeder. Hij was van kinds af aan veel ziekelijk en er werd ook van zijn karakter wel gezegd dat het zwak was.
Deze persoon vormt het belangrijkste personage voor de serie Wij, Alexander.

De serie begint in 1909, een dag na de geboorte van prinses Juliana.
Nederland viert feest want de monarchie is hiermee veilig gesteld. Student psychiatrie Jan Giltay gaat in een kliniek werken. Daar raakt hij geÔntrigeerd door PatiŽnt nr. 4. Deze beweert prins Alexander te zijn, maar die was toch gestorven in 1884? De patiŽnt weet erg veel over het leven aan het koninklijk hof.
In flashbacks vormgegeven en gebaseerd op feiten, vormen een tweede verhaallijn in de serie. Daarin zien we het slechte huwelijk van koning Willem III en Sophie en de strijd om de kinderen. Jan Giltay is zeer gedreven om PatiŽnt nr. 4 te behandelen. Dan krijgt hij informatie die er op wijst, dat de patiŽnt wel eens werkelijk kroonprins Alexander zou kunnen zijn. Giltay krijgt de opdracht de "prins" te behandelen en informatie in te winnen over een geheim kistje van de kroonprins, waarin de prins belastend bewijsmateriaal tegen zijn vader zou hebben verzameld. Uit deze informatie zou blijken dat koningin Wilhelmina geen dochter van Willem III kan zijn.
Het verhaal ontwikkelt zich tot een thriller-achtige intrige, waarin chantage en moord leiden tot een vlucht van de psychiater en zijn patiŽnt naar Parijs. De belangrijkste vraag in "Wij, Alexander", wie PatiŽnt nr. 4 werkelijk is, wordt in de loop van het verhaal langzaam onthuld. Daarnaast zijn verschillende partijen op zoek naar het kistje.

Uitgezonden door de KRO vanaf 1998

Acteurs:
Jacques Commandeur ... PatiŽnt nr. 4
Hugo Haenen ... Dokter Jan Giltay
Hilde Heijnen ... Catharina Wauters
Thekla Reuten ... Eveline RoŽll


Copyright 2007-2012 © televisieseries.com - - hosted by: Hostgator.com