JANE EYRE

Britse vierdelige kostuumdrama over het leven van Jane Eyre.
Jane Eyre wordt al op jonge leeftijd wees. Ze groeit op bij een tante, waar ze vernederd en geslagen wordt. Haar tante stuurt haar naar de zeer strenge kostschool Lowood. Hier is ze getuige van de dood van haar beste vriendinnetje Helen Burns. Jane weet te ontsnappen. aan de barre omstandigheden op Lowood en het lukt haar een baan als gouvernante te krijgen op Thornfield Hall, bij Sir Rochester om te zorgen voor de dochter van Edward Rochester, de heer des huizes. Jane kan het goed vinden met de dochter en mevrouw Fairfax, het hoofd van de huishouding. Maar de rust wordt regelmatig verstoord door een demonische lach die door de gangen van het huis schalt..
Ondanks zijn cynische en humeurige karakter wordt hij, vanwege haar levendigheid en wilskracht, door haar aangetrokken. Ze worden verliefd, maar door de broer van Rochesters vrouw wordt Jane duidelijk gemaakt dat hij al getrouwd is. Rochesters vrouw blijkt krankzinnig te zijn en woont in afzondering op Thornfield Hall.
Als Jane dit nieuws hoort, verlaat ze Thornfield Hall en zwerft over de heide, totdat ze, volkomen uitgeput, belandt bij het huis van dominee St. John Rivers. Hier wordt ze liefdevol opgenomen door zijn zusters en kan ze werken op de dorpsschool. Tot haar verrassing blijkt dat de Rivers verre familie zijn. St. John doet haar een huwelijksaanzoek, maar als ze op het punt staat erin toe te stemmen krijgt ze het gevoel dat Sir Rochester haar roept. Jane haast zich terug naar Thornfield Hall en daar aangekomen doet ze een vreselijke ontdekking: het huis is door brand verwoest door Rochesters krankzinnige echtgenote. In een poging om haar te redden loopt Sir Edward ernstige brandwonden op en wordt blind.

Uitgezonden op NED.2 door de NCRV in 2007

Herhaald op Ned.2 door de NCRV vanaf 22 juni 2009

Acteurs 1983:
Zelah Clarke = Jane Eyre
Timothy Dalton = Edward Rochester
Jean Harvey = Mrs. Fairfax

Acteurs 2006:
Ruth Wilson = Jane Eyre
Toby Stephens = Edward Fairfax Rochester
Lorraine Ashbourne = Mrs. Fairfax

In Nederland is de serie als toneelstuk met Nederlandse actuers uitgezonden door de NCRV in 1958


Copyright 2007-2012 © televisieseries.com - - hosted by: Hostgator.com